Het ‘Nieuwe Generatiekantoor’ Transformatie management Geschiedenis van Kantoren Waarom ‘De Kantoortuin’ ongezond is. Toekomst 'nieuwe generatie' kantoren ‘Ingrediënten’ Toekomstbestendige kantoren. 'Referenties' Nieuwe Generatiekantoren Contact
klachten de-open-kantoortuin-ruimtelijk-of-ongezond

DE OPEN KANTOORTUIN, GEZONDHEIDSKLACHTEN EN NGK.

Het Nieuwe werken is inmiddels alweer een ruime 20 jaar geleden geïntroduceerd. Nieuw is ‘Het Nieuwe Werken’ zoals deze inrichtingsmethode genoemd wordt eigenlijk al lang niet meer.

Maar of we kunnen zeggen dat ‘Het nieuwe werken’ al helemaal ingeburgerd is, gaat te ver. Want waar we ter wereld ook komen, er is veel kritiek op het nieuwe werken.

Het is gezellig om met veel mensen in een ruimte te werken, maar we moeten het niet doen!

” Onder werknemers is er een toename van het ‘beperkt voelen in capaciteiten’ in de kantoortuin.

Blijkt uit onderzoek Harvard University

“Ik hoor regelmatig de term HNW 2.0, maar laatst had iemand het ook over HNW 5.0: vijf dagen werken zonder rust. Het concept wordt op de hak genomen en dat mag ik wel. Tegelijk blijven we onderzoeken hoe we deze vorm van werken beter kunnen stroomlijnen”, zegt Wim Pullen, directeur van het Center for People and Buildings in een artikel op de website van het kenniscentrum.

Al vanaf het begin van de introductie van de ‘open kantoortuin’ werd ‘het nieuwe werken’ uniek gevonden en vaak tegen beter weten in nog geïmplementeerd.

Er is een kritische tegenbeweging actief die in de afgelopen jaren steeds meer aandacht geeft aan de problemen van de open kantoortuin. Zelfs volgens bedrijfsartsen is bij veel klachten van mensen zoals hoofdpijn, stress en burn-out de rumoerige kantoortuin de oorzaak.

Zijn we langer ziek in de kantoortuin?

Volgens Japke-d bouma redacteur van het NRC zijn we langer ziek in de kantoortuin, omdat daar recentelijk onderzoek naar gedaan is door een Deens-Fins-Noorse studie uit 2011 die concludeerde dat in een open kantoor met meer dan 6 mensen in een ruimte, 62% meer langdurige ziekmeldingen voorkomen dan in kantoren met een eenpersoonskamer.

Uit een studie uit 2018 van Harvard blijkt dat in open kantoortuinen het aantal dagen dat mensen zich „beperkt voelen in hun capaciteiten” toeneemt. En ja, ook de al eerder genoemde studie uit 2011 kwam weer langs.

Uit de hierboven vermeld onderzoeken kunnen we stellen dat we langer ziek zijn in de kantoortuin!

Meer weten?

Antwoord op de klacht;
Nieuwe Generatiekantoor aan het woord

Er is inmiddels een bibliotheek vol geschreven over de samenhang van de kantoortuin en gezondheidsklachten. Ook de bedrijfsartsen hebben zich hierover uitgesproken. Toch gaan we maar door met het maken van kantoortuinen. Dat is ook wel begrijpelijk want het sluit beter aan bij de hedendaagse manier van werken.

We werken meer samen, we overleggen meer en werken vaker in wisselende projectsamenstellingen. Ook zijn we met dank aan onze laptops minder gebonden aan een vast bureau.

Bij gebrek aan een alternatief is de wildgroei aan kantoortuinen ontstaan. Met de komst van het NGK is er nu een bruikbaar alternatief. Een alternatief wat recht doet aan onze moderne manier van werken maar tegelijkertijd de oorzaken van de gezondheidsklachten wegneemt. Flexibel, ruimte besparend en toch met aandacht voor de individuele menselijke behoeften.

Wilt u meer weten over Nieuwe Generatiekantoor?
Lees hier!

Liever telefonisch contact of wilt u een afspraak maken?
Neem contact op! 0174 29 50 10

Nieuwe Generatiekantoor
Werkt. Leeft. Ademt.