Het ‘Nieuwe Generatiekantoor’ Transformatie management Geschiedenis van Kantoren Waarom ‘De Kantoortuin’ ongezond is. Toekomst 'nieuwe generatie' kantoren ‘Ingrediënten’ Toekomstbestendige kantoren. 'Referenties' Nieuwe Generatiekantoren Contact
klachten eenzaamheid

DE OPEN KANTOORTUIN, EENZAAMHEID OP DE WERKPLEK EN NGK.

In de kantoortuin waar ook veel flex gewerkt wordt is eenzaamheid een niet veelvuldig besproken onderwerp, maar daarom niet minder actueel. In flexkantoren zijn mensen vaak op zoek naar hun teamleden om samen te kunnen werken en óók voor de gezelligheid.

De werkwijze van kantoren om lege werkplekken van mensen die bijvoorbeeld parttime werken of veel afspraken buiten het kantoor hebben beter te gebruiken is logisch, maar moet dat ten koste van het welzijn van werknemers?

” In plaats van meer onderlinge uitwisseling stimuleert open kantoorarchitectuur juist de menselijke reactie om je terug te trekken, en dat de moderne kantoortuinen desniettemin juist de eenzaamheid bevorderd.

aldus de onderzoekers van de Harvard-universiteit.

Recentelijk is er een onderzoek gedaan door de Harvard-universiteit die aangeeft dat de moderne kantoortuinen desniettemin juist de eenzaamheid bevorderd. Mensen sluiten zich in een kantoortuin meer af door de vele prikkels en afleiding te weerstaan, dan in een kantoor met tussenwanden.

De onderzoekers hebben bij twee grote bedrijven onderzoek gedaan naar het aantal gesprekken dat er gevoerd werd. Dit echter als eerste in de situatie van een traditioneel kantoor.

Na de verbouwing van deze kantoren waar een open kantoortuin werd geïmplementeerd hebben ze weer een meting gedaan. Er kwam uit dat na de verbouwing het aantal persoonlijke gesprekken daalde met een kwart. Dat betekend dat er in de oude vorm van werken er bijna 4 keer zoveel met elkaar gesproken werd. Het email en berichtverkeer steeg wel met 63%

„In plaats van meer onderlinge uitwisseling stimuleert open kantoorarchitectuur juist de menselijke reactie om je terug te trekken”, aldus de onderzoekers van de Harvard-universiteit.

We worden in het open kantoor dus eenzamer, en vluchten op de flexplek nu al in technologische hulpmiddelen om minder last van elkaar te hebben.

Meer weten?

Antwoord op de klacht;
Nieuwe Generatiekantoor aan het woord.

Als de Coronacrisis ons iets heeft geleerd dan is het wel dat de mens in zijn eentje slecht functioneert.  Heel veel thuiswerkers zullen dat beamen. Minder bekend is het fenomeen dat de kans op eenzaamheid in open kantoortuinen reëel aanwezig is. Dit komt met name voor bij jonge onervaren medewerkers die de steun missen van hun ervaren collega’s als zij niet bij elkaar in de buurt werken. Ook teams die niet als groep zijn gehuisvest missen al snel samenhang. Dit komt met name voor als activity-based inrichten als concept te ver is doorgevoerd.

NGK accepteert dat de mens als sociaal wezen functioneert. NGK inrichtingen kenmerken zich door hun accent op groepskamers. Door slimme interventies zijn ze even ruimtebesparend en flexibel als kantoortuinen.

Wilt u meer weten over Nieuwe Generatiekantoor?
Lees hier!

Liever telefonisch contact of wilt u een afspraak maken?
Neem contact op! 0174 29 50 10

Nieuwe Generatiekantoor
Werkt. Leeft. Ademt.