Het ‘Nieuwe Generatiekantoor’ Transformatie management Geschiedenis van Kantoren Waarom ‘De Kantoortuin’ ongezond is. Toekomst 'nieuwe generatie' kantoren ‘Ingrediënten’ Toekomstbestendige kantoren. 'Referenties' Nieuwe Generatiekantoren Contact
klachten geluidsoverlast

DE OPEN KANTOORTUIN, GELUIDSOVERLAST EN NGK.

De impact van de kantoortuin onderschat.

De meerderheid van de mensen met een kantoorbaan (55 procent) werkt in een kantoortuin; met gemiddeld 18 collega’s in een open ruimte. Omgevingsgeluid is in de kantoortuin een van de grootste ergernissen in een open kantoor. Het merendeel van de werknemer heeft hier last van (59%). Geklets van collega’s, harde ringtones en luidruchtige telefoongesprekken zijn daarbij de grootste irritaties.

Veel mensen geven aan dat werken in een ruimte met minder geluid prettiger werkt, maar dat er ook minder fouten gemaakt worden. Voortdurende geluidsoverlast in de kantoortuin leid af, maar zorgt op de lange termijn ook mogelijk voor fysieke en mentale klachten.

Uit onderzoek van opticien Specsavers blijkt dat de akoestiek in het kantoor maar bij weinig mensen op de agenda staat.

Hieronder leest u van het interview uit het NRC van Japke-d. Bouma met Hans Nieumeijer van het bedrijf Soft dB Northern Europe die zegt iets te kunnen doen tegen geluidsoverlast op kantoor. Hij noemt het ‘Ztilte’, een ruisgeluid dat je op de achtergrond kunt aanzetten, waardoor je je collega’s minder hoort en je daardoor beter kunt concentreren.

”Voortdurende geluidsoverlast in de kantoortuin leid af, maar zorgt op de lange termijn ook mogelijk voor fysieke en mentale klachten.

Onderzoeksconclusie Specsavers

Maar het is toch de wereld op zijn kop: meer geluid maken om ander geluid te overstemmen.

„Dat denkt de leek, inderdaad. Maar ook adviseurs die gebouwen mee helpen ontwerpen denken er ook zo over. Het resultaat is geluidsoverlast op kantoor.”

Slecht voor de gezondheid?

„Ja. Door geluidsoverlast gaat het adrenalineniveau omhoog, het cortisol-level. Mensen worden onrustig, en dat zorgt voor stress en burn-outs.”

Geluidsoverlast kost ook heel veel tijd.

„Ja! Als je uit je concentratie wordt gehaald, kost het telkens 10 tot 15 minuten voordat je weer geconcentreerd bent. Uit studies blijkt dat mensen gemiddeld anderhalf uur per dag kwijt zijn door lawaai!”

Moeten we niet gewoon stoppen met de kantoortuin in plaats van antigeluid inzetten?

„Dat is te duur voor veel bedrijven. Ik zie soms dat het doorslaat. Ik kom weleens op kantoren waar mensen amper vijf vierkante meter voor zichzelf hebben. Maar je kunt niet iedereen een eigen kantoor geven.”

Bewust meer geluid op de achtergrond om kantoorgeluiden te maskeren is een raar uitgangpunt. Dat bleek ook uit het interview. Het verhoogde niveau van geluid zorgt voor een verhoogt niveau van cortisol dat geproduceerd wordt in de bijnieren van het lichaam.

Ruim 72 procent van de kantoorgebruikers vind het geluidsniveau in het kantoor belangrijk terwijl maar 31 procent hierover tevreden is.

Meer weten?

Antwoord op de klacht;
Nieuwe Generatiekantoor aan het woord.

Als we akoestisch comfort uitdrukken in termen van decibelreductie van scheidingswanden dan beperken wij ons in de mogelijkheden om dat akoestische comfort te bereiken.

Er zijn meer kansen om een aangenaam geluidniveau te bereiken. Denk aan geluidszones en concentratieruimten. Dit zijn echter beperkende oplossingen, ze gaan uit van een negatieve grondhouding: ‘als je er last van hebt, ga je maar ergens anders zitten’. Beter is om overal en voor iedereen akoestisch comfort aan te bieden. Dat kan door geluid bij de bron met akoestische panelen af te vangen. Geluid draagt daardoor minder ver.

NGK heeft hier goede ervaringen mee. In het door ons ontworpen interieur van een van de grootste belastingkantoren wordt de akoestiek als beste beoordeeld van alle grote belastingkantoren. (bron CfPb)

Wilt u meer weten over Nieuwe Generatiekantoor?
Lees hier!

Liever telefonisch contact of wilt u een afspraak maken?
Neem contact op! 0174 29 50 10

Nieuwe Generatiekantoor
Werkt. Leeft. Ademt.