Het ‘Nieuwe Generatiekantoor’ Transformatie management Geschiedenis van Kantoren Waarom ‘De Kantoortuin’ ongezond is. Toekomst 'nieuwe generatie' kantoren ‘Ingrediënten’ Toekomstbestendige kantoren. 'Referenties' Nieuwe Generatiekantoren Contact
klachten kwaliteit-en-omgeving-werkplek-laat-te-wensen-over

DE OPEN KANTOORTUIN, KWALITEIT VAN DE KANTOORRUIMTE EN NGK

Alles in een omgeving – geluid, temperatuur, geur, de hoeveelheid mensen in een ruimte – is een omgevingsfactor. Aldus omgevingspsycholoog Linde van den brink.

Zei schrijft dat o.a. in de omgevingspsychologie een omgevingsfactor die als ongewenst of vervelend wordt ervaren een omgevingsstressor genoemd wordt. Deze omgevingsstressoren hebben een negatief effect op hoe wij denken, ons voelen en gedragen.

We presteren minder goed op cognitieve taken, voelen ons onprettig en eerder geïrriteerd, en worden minder gevoelig voor sociale signalen. Uiteindelijk leiden omgevingsstressoren tot stress.

Een werkplek moet rust bieden om op een juiste manier te kunnen werken. Waar er constant veel omgevingsgeluid is zorgt dat voor een verhoogde stressniveau. Het nadelige na-effect van stress is dat het lang hoog blijft. Waar dit te vaak hoog blijft neemt de kans op mentale en fysieke gezondheidsproblemen toe.

”Het continu schakelen tussen werk en afleiding zorgt er voor dat er meer fouten gemaakt worden. “De juiste focus vinden na een onderbreking kan tot wel 25 minuten duren. En uiteindelijk raken we vermoeid van al dat geswitch.”

Ulrika Léons

Antwan van Haaren, adviseur gezonde gebouwen bij onafhankelijk adviesbureau DGMR, herkent de klachten van de bedrijfsartsen: “Ik ben ook geen voorstander van kantoortuinen. Je moet niet lukraak bureaus opstellen in een ruimte. Ik zie vaak dat bedrijven niet goed nadenken over de inrichting van een werkomgeving.”

Het nieuwe werken zoals oorspronkelijk bedoeld lijkt een ideaaltypische manier om het werk zo in te richten dat medewerkers en organisatie daar optimaal profijt van hebben.

Maar zoals Elsschot al dichtte: tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren. In een tijdperk dat alles flexibel en ‘agile’ moet zijn is een autonome medewerker niet datgene waar de meest managers op zitten te wachten. Om de positieve en bruikbare elementen voor een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering verder te versterken en de negatieve effecten te reduceren is meer kennis nodig.

De verlichting op het kantoor is op het gebied van ergonomisch inrichten een van de belangrijkste onderdelen. Bij het ontwerpen van kantoren wordt goede verlichting daarbij vaak vergeten.

Onderzoekers van de Oxford University onderzochten het verschil tussen mensen die werken op een werkplek mét natuurlijk licht en mensen die werken in een kantoor zonder raam. De mensen die werkten op een plek waar natuurlijk licht binnenkwam, werden maar liefst 173% meer blootgesteld aan daglicht en sliepen gemiddeld zo’n 46 minuten méér per nacht.

Volgens de adviseur bouwfysica ligt het niet alleen aan de ruimte en geluidsoverlast dat de gemoedstoestand en of gezondheid van de medewerkers minder wordt. Meerdere oorzaken doen er toe. De ventilatie van het kantoor is erg belangrijk, maar ook de temperatuur in het gebouw.

‘Schaf de kantoortuin af!’ Hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel was er stellig over, onlangs in een opiniestuk in deze krant. De continue afleiding die we in de kantoortuin ervaren, zorgt voor stress en fouten bij werknemers. De ruimtebesparing en voordelen voor de samenwerking wegen daar niet tegenop, volgens Van der Stigchel.

Meer weten?

Antwoord op de klacht;
Nieuwe Generatiekantoor aan het woord

De juist werkplek komt aan op goede verlichting, goede ventilatie en een goed klimaat. Maar ook een plek waar je je goed kan concentreren, zonder geluidoverlast en waar je weinig visuele afleiding hebt. 

De 1ste materiële fysieke eisen zijn over het algemeen goed verzorgd. De mentale eisen zijn minder over het algemeen minder goed geregeld. Zeker in een kantoortuin geldt dat het kantoorconcept prevaleert boven de individuele wensen van een medewerker. Klagen over concentratieverlies wordt dan weggezet als zeuren. Je kan je niet aanpassen.

Nieuwe Generatiekantoor heeft aandacht voor de ‘zachte’ wensen van de individuele werknemer. Kantoren op onze manier ingericht halen bewezen de hoogste waardering!

Wilt u meer weten over Nieuwe Generatiekantoor?
Lees hier!

Liever telefonisch contact of wilt u een afspraak maken?
Neem contact op! 0174 29 50 10

Nieuwe Generatiekantoor
Werkt. Leeft. Ademt.