Het ‘Nieuwe Generatiekantoor’ Transformatie management Geschiedenis van Kantoren Waarom ‘De Kantoortuin’ ongezond is. Toekomst 'nieuwe generatie' kantoren ‘Ingrediënten’ Toekomstbestendige kantoren. 'Referenties' Nieuwe Generatiekantoren Contact
klachten de-open-kantoortuin-concentratieklachten-en-ngk

DE OPEN KANTOORTUIN, CONCENTRATIEKLACHTEN EN NGK.

In de afgelopen jaren is concentratie in de kantoortuin een veel besproken onderwerp geweest. We weten natuurlijk dat werkplekken in kantoren vaak waardeloze werkplekken zijn. Dat geconcentreerd werken slecht lukt en de kwaliteit van het werk erg aantast. Doordat er ongeveer 35 – 65% minder werk verricht wordt op een dag door teveel afleiding in de kantoortuin is het een dure werkplek.

” De continue afleiding die we in de kantoortuin ervaren, zorgt voor stress en fouten bij werknemers.

Hoogleraar cognitieve psychologie S. van der Stigchel

Medewerkers van een open kantoor krijgen stress, burn-outs en hoofdpijn van het lawaai, en worden sneller ziek van de bacillen door de vele medewerkers. Ook het principe van ‘Open in een ruimte werken’ zonder scheidingswanden leidt volgens 90 bedrijfsartsen tot concentratieklachten, vermoeidheid, en uiteindelijk tot meer verzuim. Door de openheid van kantoorruimten

Er wordt beweerd dat bij het samenkomen van veel collega’s in een open ruimte ze meer gaan overleggen en samenwerken. Het tegendeel is echter volstrekt, omdat in onderzoeken naar voren is gekomen dat juist het aantal face-to-face gesprekken en contacten in de kantoortuin veel minder wordt. Tot wel 75%!

Door alle drukte en geluidsoverlast gaan mensen steeds meer thuis werken en worden noise-cancelling koptelefoons in groten getale aangeschaft. Voor de samenwerking is dit niet bevorderlijk!

Door het streven naar meer communicatie en samenwerking op de werkvloer gaat dat ten koste van de concentratie. Dit kan niet! Op diverse momenten moet men kunnen concentreren en focussen op individuele taken.

Voor meerdere werkzaamheden hebben we al onze aandacht nodig. Wanneer dat niet lukt, wordt de communicatie minder effectief en kunnen we zelfs onverschillig worden naar onze collega’s.

Als we tijdens werkzaamheden steeds gestoord worden zorgt dat voor een inefficiëntie. Het werk moet je steeds weer opnieuw oppakken wat de kans op het maken van fouten vergroot.

” Personeel doet gemiddeld 50% van de tijd concentratiewerk.

Promovendus Rijksuniversiteit – J.G. Hoendervanger

De heer Hoendervanger zegt dat er ondanks de mooie woorden van kantoren er vaak een tekort is aan concentratieruimtes. ‘Bij de kantoren die ik heb onderzocht, zei het personeel gemiddeld de helft van de tijd bezig te zijn met werk dat veel concentratie vergt. De helft van de werkplekken zou dus uit concentratieplekken moeten bestaan. Maar dat blijkt in veel kantoren niet meer dan 10 procent te zijn.’

Meer weten?

ANTWOORD OP DE KLACHT;
Nieuwe Generatiekantoor aan het woord

Wat is het toch moeilijk om ons duidelijk uit te spreken over de kantoortuin. We houden van de open sfeer, de koffiebarretjes, het informele. Weg met de hokjesmentaliteit! We zijn zelfs bereid het kantoor als een clubhuis te zien.

Maar als het op werken aankomt hebben we een tegengestelde mening. Dan klagen we over gebrek aan concentratie en geluidoverlast. En die leuke collega’s houden ons veel te veel van het werk. Op de keper beschouwd willen wij de kantoortuin niet, maar wijzen ook het cellenkantoor af.

Het Nieuwe Generatiekantoor introduceert compartimentering. Het beste van twee werelden; een dynamische open plattegrond maar toch voldoende afzondering. Informeel waar het kan, privé waar het moet.

Wilt u meer weten over Nieuwe Generatiekantoor?
Lees hier!

Liever telefonisch contact of wilt u een afspraak maken?
Neem contact op! 0174 29 50 10

Nieuwe Generatiekantoor
Werkt. Leeft. Ademt.