DE TOEKOMST VAN DE NIEUWE GENERATIE KANTOREN.
In deze serie bespiegelingen over kantoren mag een toekomstvisie natuurlijk niet ontbreken. Welke kant gaan we op? Hoe zitten we er over 5 jaar bij? Bestaan kantoren over 15 jaar nog? We zijn geneigd om ontwikkelingen in het heden door te trekken naar de toekomst. Maar veranderingen ontstaan daar waar de staande praktijk breekt met het verleden. Het kan zijn dat de coronacrisis zo’n breukvlak is. Hieronder een drietal mogelijke ontwikkelingen. Niet bedoeld als waarheid, maar bedoeld om de geest aan te slijpen.
- Stel je werkt 4 dagen in de week, 36 uren. Je werkt twee dagen thuis en twee dagen op kantoor. Dan valt het argument om bij je werk in de buurt te wonen bijna weg. Thuis- werken kan je immers overal doen. Dan kan je bijvoorbeeld in de Achterhoek wonen en voor twee dagen naar kantoor gaan in Amsterdam. Je hoeft dan slechts 1 nacht in een hotel te verblijven.
Dat kan een gamechanger zijn in de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Het accent op de randstad zal verschuiven. Kantoren zullen daarop inspelen, bijvoorbeeld om naast een lunch ook een diner aan te bieden. Hospitality gaat een rol spelen.
Sommige kantoren zullen allianties aangaan met hotels. Werknemers zullen hier ook hun gedrag op aanpassen. Avondvergaderingen, op de ‘kantooravond’ zullen vaker plaats vinden. Met als gevolg meer vrije tijd in je woonplaats ‘de Achterhoek’. - Nu thuiswerken sinds de coronacrises de standaard is wordt de vraag waarom we naar kantoor gaan steeds actueler. Het antwoord op die vraag is allereerst het sociale aspect, het welbevinden, je gewaardeerd weten, steun kunnen zoeken bij problemen.
Het gemis hiervan hebben we tijdens de lock-down allemaal kunnen ervaren. Maar het tweede antwoord is dat sommige taken nou eenmaal beter en sneller gedaan worden in samenwerking met collega’s. Daarbij zijn de trefwoorden: teamwork, collegialiteit, creativiteit en oplossend vermogen. Daarvoor moet je naar kantoor.
Ik voorzie dat we in de toekomst niet individueel het moment kiezen om naar kantoor gaan maar dat we dat afdelingsgewijs doen. Dat zijn dus de momenten waarop alle collega’s aanwezig zijn. Je doet dan alle werkzaamheden waarbij collega’s nodig of gewenst zijn. Noem het een ‘team office’. Dat is dus wezenlijk anders dan het kantoor als een clubhuis beschouwen. Daarbij ligt het accent slechts op de sociale behoefte. Kantoren zullen daar in fysieke zin op inspelen: meer team- en vergaderkamers. Minder gericht op individuele arbeid.
De kantoortuin die nog altijd voor 60% op administratieve arbeid is ingericht zal langzaam verdwijnen. Deze ‘team offices’, waarbij afdelingsgewijs naar kantoor wordt gegaan, kunnen sterk ruimtebesparend zijn. Immers als de ene afdeling thuiswerkt kan de andere afdeling op kantoor inschuiven. Een ruimtebesparing van 30% kan zomaar mogelijk zijn. Een Team Office: thuis- en op kantoor werken. Het beste van twee werelden. - Een andere ontwikkeling kan het eerder aangehaalde Quick Response Units zijn. Een kantoortype wat snel kan inspelen op veranderende inzichten of omstandigheden.
We zijn vanaf de eeuwwisseling snel van een cellenkantoor naar een Activity-Based kantoor gegaan. Daarna kwam Agile werken in zwang wat dit kantoorconcept al snel weer obsoleet maakte. En daarna een coronacrisis die ook wel zaken zal veranderen.
We moeten er voor oppassen dat vaste kantoorconcepten niet voortdurend achter de feiten aanlopen. Een kantoorinrichting als second best oplossing.
Wellicht is het beter om een inrichting te formeren uit elementen die snel ingezet en veranderd kunnen worden. Elementen die alles in zich verzamelen: techniek, geluidsabsorberende middelen, opbergruimte, communicatiemiddelen etc.
Zulke segmenten zullen los van plafond en wand inzetbaar moeten zijn. De mate waarop deze wanden snel en wendbaar ingezet kunnen worden bepaald ook de mate waarop ze functioneel toepasbaar zullen zijn. Van een projectruimte voor 30 personen of een conferentieruimte voor 20 dagen tot een teamruimte voor 5 personen. Dit type kantoor is fluïde. Het laat zich aanpassen op de ontwikkelingen en behoeften van organisaties.
Al de bovenstaande ontwikkelingen zullen waarschijnlijk in hun pure vorm 2030 niet halen. Maar wellicht wel een onderdeel eruit of een combinatie met een ander idee.
Nieuwe Generatiekantoren bestaan uit:
- Natuur-inclusieve kantooromgeving, gebouw en inrichting.
- Toekomstbestendige vormgeving van en in het kantoorgebouw.
- Toekomstbestendige toepassingen aan en in het kantoor.
- Faciliteert hybride werken.
- Faciliteert vaste werkplekken voor degene die beter vast kunnen werken.
- Zoals projectteams, calculatieafdelingen, administratieve afdelingen etc.
- Faciliteert flexibele werkplekken.
- Welke werkvorm de organisatie ook wenst. (vast, flex en hybride) Bij ontwerp en inrichting van kantoorruimten moeten onderstaande ‘Kantoortuin’ klachten tot het minimum beperkt worden.
- Privacy – klachten
- Geluidsoverlast – klachten
- Comfort – klachten
- Eenzaamheid – klachten (komt voornamelijk voor in open hybride kantoren)
- STRESS, HOOFDPIJN, BURN-OUT – Klachten
- Flexwerkmethode – klachten
Vraag een presentatie op locatie aan!
Liever telefonisch contact of wilt u een afspraak maken?
Neem contact op! 0174 29 50 10
Wilt u meer weten over Nieuwe Generatiekantoor?
Lees hier!