Het ‘Nieuwe Generatiekantoor’ Transformatie management Geschiedenis van Kantoren Waarom ‘De Kantoortuin’ ongezond is. Toekomst 'nieuwe generatie' kantoren ‘Ingrediënten’ Toekomstbestendige kantoren. 'Referenties' Nieuwe Generatiekantoren Contact
klachten stress-hoofdpijn-en-burn-outs

DE OPEN KANTOORTUIN, STRESS, HOOFDPIJN, BURN-OUT EN NGK.

Kantoortuin als oorzaak van verzuim

Maar waarom eigenlijk? Al voor de coronacrisis was het duidelijk dat er nogal wat nadelen kleven aan de kantoortuin. De Monitor van KRO NCRV deden we een rondgang langs bedrijfsartsen. De resultaten waren schokkend.

Meer dan negentig procent van hen zei dat de werknemers de kantoortuin als één van de oorzaken van hun verzuim noemen. Tachtig procent van de bedrijfsartsen hoorde dat de werknemers stress ervaren in een kantoortuin en ruim eenderde zegt dat de werknemers burn-out noemen als gevolg van de kantoortuin. Bijna zestig procent van de bedrijfsartsen vindt dat de kantoortuin moet worden afgeschaft.

”Werknemers ondervinden dagelijks lichamelijke problemen door de kantoortuin zoals concentratieproblemen (51%), frustratie (36%), onrustigheid (34%), vermoeidheid (27%) en hoofdpijn (17%).

recent onderzoek uitgevoerd door PanelWizard, Opdrachtgever Specsavers, 1000 respondenten.

Om te beginnen voelt u dus druk. Op het werk, waar de taken die tien jaar geleden door vijf mensen werden gedaan, nu door twee mensen verzet moet worden, zoals Anna (52) uit Amersfoort schrijft. Waar alles steeds goedkoper, sneller en efficiënter moet. Waar je „altijd beschikbaar moet zijn en continu beoordeeld wordt”, schrijft een 26-jarige co-assistent die al negen maanden thuiszit. „Mijn eindeloze enthousiasme, gebrek aan inspraak en invloed op de taken en roostering, steeds wisselende stage-omgevingen en de continue prestatiedruk hebben me genekt.”

Eind jaren vijftig werd het concept van de kantoortuin voor het eerst geïntroduceerd. Een open kantoorruimte zou het gevoel van hiërarchie verminderen en zou communicatie tussen collega’s makkelijker maken. Het was een innovatieve stap, die zou leiden tot meer samenwerking en dus meer productiviteit. Maar uit veel onderzoeken is inmiddels gebleken dat de kantoortuin bepaald geen breinvriendelijke kantoor is.

De constante stroom aan ‘storingen’ in kantoortuinen is het meest breinonvriendelijk.

Meer weten?

Antwoord op de klachten
Nieuwe Generatiekantoor aan het woord.

Meer dan een derde van alle werknemers die in een open kantoortuin werken zegt klachten te hebben als vermoeidheid, stress en hoofdpijn. Ja, zelfs een burn-out wordt soms aan de kantoortuin toegeschreven.

Nu moeten we oppassen dat we de open kantoortuin niet van alles de schuld gaan geven. Bovenstaande klachten kunnen net zo goed een hoge werkdruk, pestende collega’s of slechte ventilatie als oorzaak hebben. Maar de weerzin van een heleboel werknemers tegen de kantoortuin is evident.

Het NGK biedt een alternatief voor de open kantoortuin die door het CfPb, het Center voor People and Buildings, als best practice wordt beoordeeld.

Wilt u meer weten over Nieuwe Generatiekantoor?
Lees hier!

Liever telefonisch contact of wilt u een afspraak maken?
Neem contact op! 0174 29 50 10

Nieuwe Generatiekantoor
Werkt. Leeft. Ademt.